Καταδίκη της Φινλανδίας για την απέλαση ενός Ιρακινού που δολοφονήθηκε

Καταδίκη της Φινλανδίας για την απέλαση ενός Ιρακινού που δολοφονήθηκε
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Φινλανδία επειδή απέλασε έναν Ιρακινό ο οποίος δολοφονήθηκε αφού επέστρεψε στη χώρα του.

«Το Δικαστήριο έκρινε ότι φινλανδικές αρχές δεν εξέτασαν αρκετά προσεκτικά τους κινδύνους που διέτρεχε στο Ιράκ ο πατέρας της ενάγουσας», αναφέρει στην απόφασή του.

Ο σουνίτης αυτός Ιρακινός από τη Βαγδάτη, που έφυγε από τη χώρα το 2015 για να πάει στη Φινλανδία, ήταν πρώην ερευνητής του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών. Είχε ερευνήσει σιιτικές πολιτοφυλακές και ήταν θύμα δύο αποπειρών δολοφονίας.

Εκτιμώντας ότι οι σουνίτες ως σύνολο δεν αποτελούν αντικείμενο διώξεων στο Ιράκ, η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να απελάσει τον άνδρα. Αυτός σκοτώθηκε εν μέση οδώ στη Βαγδάτη με τρεις σφαίρες λίγο καιρό μετά την επιστροφή του στο Ιράκ τον Νοέμβριο του 2017.

Οι επτά δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκτίμησαν επίσης ότι παραβιάστηκαν τα άρθρα 2 (περί του δικαιώματος στη ζωή) και 3 (περί απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και μειωτικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Καταδίκασαν τη Φινλανδία να καταβάλει 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη στην κόρη του άνδρα αυτού, η οποία είχε προσφύγει στο δικαστήριο το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019, 16:26Source link

Αγγέλα Βελή
Είμαι μοντέλο και μάχομαι για τα fakenews!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.